måndag, augusti 13, 2012

lavendeltips

hej, Anna heter jag. 
fullständig blomsteranalfabet på 32 vintrar. 
försöker ta tag i min trädgård, ligga steget före. 

tänker lavendel.
det är ju så vackert. 

så; när var hur? 
sort? 

shooooot!

8 kommentarer:

Linda sa...

onödigt att så tror jag, köp en planta och tryck ner i jorden sen självsår de sig och man kan dela plantor och flytta runt hur mycket man vill. i alla fall mammas, på våren brukar hon ha massor med småplantor runt om i rabatterna, då kan du säkert få åka dit och sno några om du vill, eller skicka bud, mammor emellan ;-)

tingeling sa...

Inte fjärilslavendel, den är ettårig utan ta en perenn. Köpte massa småplantor, typ 6 pack, i fjol, slutet på säsongen och grävde ner, de klarade vintern finfint och blommar på som bara den nu.

smile sa...

Åh lavendel! Kan man bara inte få för mycket av. Håller med Tingeling, skippa fjärilslavendeln. Den kan du ha i en kruka om du vill. Just nu (eller snart) är det rea på plantskolorna (jag är ingen stor fantast av Plantagen, men så är jag också bortskämd med att ha ett flertal jättefina "riktiga" plantskolor i min närhet...

Hidcote blue är fin. Riktigt mörk i färgen och doftar ljuvligt. De första åren ska du nog inte klippa ner den, men sen kan du ta i rejält (googla lavendel hos mig så ser du hur jag gör) i maj. Jag gör det lite tidigare, men jag bor på sydligare breddgrader än du. Om du vill torka klipper du när den blommat.

De växer till sig rejält så plantera inte för tätt.

Lycka till! Lavendel är min sommarblomma nummer ett. Planterade nya plantor i somras men tror jag fick fel sort för de är väldigt bleka i blommorna och bladen. Hidcote Blue är som sagt finast.

Librarybeth sa...

Du skulle se min! Och veta att jag inte är en trädgårdsbrud. Lavendel är superfint och vansinnigt lättskött. Jag brukar klippa till dem lite om våren för att de inte ska bli så vediga. Som sagt, en perenn ska det vara. De självsår sig fint men ta flera plantor - det är maffigt när det blir rejäla buskar av allt. Om man har plats för det vill säga. Sedan kan du sitta där och njuta av humlorna, bina och fjärilarna som flockas. Det gör jag ;D

typ36 sa...

jag har en återkommande perenn som jag inte gör ett dugg med. Klipper ner den hårt varje vår och den kommer tillbaka utan problem. Jag vattnar den inte ens, ha! Sen har jag några udda lavendlar (?) i krukor, blir fint tillsammans :)

Anna sa...

Linda: :) tack! men kanske enklare att åka till en Plantagen ändå ;)

Tingeling: :D tack!

Smile: du är en lavendel-expert, såklart! ska genast googla dig :)

Libby: will do! kanske blir ett Provence här med :)

typ36: ha ha, my kinda'girl! så dålig på att vattna...

Paulina sa...

Det är verkliiigen en vacker blomma och den för med sig så många småbarnsminne för mig. Grannarna hade en stoooooor buske när vi var små, där fångade vi allt som gick att fånga. Fjärila och humlor.
Doften är ljuvlig!

Tack snälla Anna för ditt svar förresten :) Jag sparar det varmt!

Ha en fin dag!
Kram

smile sa...

Tack snälla, det vete sjutton om jag är, men jag glömde ju skriva att jag vattnar inte heller! Det får naturen sköta och det har gått hur bra som helst. :-)